Tuloslista.com - toivotut ominaisuudet


#34

@lauriv, kannattaa laittaa molemmille rata 6, ohjelma sallii sen. Siihen ei voi laittaa mitään 6-1 ja 6-2 tai 6.1 ja 6.2.


#35

Onko mitenkään mahdollista muokata urheilijan tietoja tulosten antamisen jälkeen? Tai siis, antaa muokata toisilla urheilijoilla, toisilla ei, ja joka kerta kertoo että tallennus epäonnistui, vaikka olisikin muuttanut tietoja.

Sitten nuo tuulilukemat… Olisikohan mahdollista, että itse saisi lajivalinnan yhteydessä valita haluaako tuulilukemasyöttöä vai ei? Hankaloittaa elämää ikävästi nuo tyhjät ruudut…

Sitten ratavalintoja pitäisi olla enemmän kuin 30 (lasten kisat, joissa pitkillä matkoilla juostaan yhdessä erässä 50 lasta kerrallaan).

Täällä Pohjolan perukoilla hiukan hankala tuo nettitikkuyhteys (joka siis on ainoa yhteys tällä hetkellä meidän kentällä), eli ohjelma toimii tosi hitaasti.

Onneksi on talvi tulossa, ja aikaa kehitellä vaikka mitä :slight_smile:


#36

Piti kirjailla bugeja jo reilu kuukausi sitten, mutta kauden päättyessä pääsi unohtumaan. Käytin ohjelmaa Sm-moniotteluissa ja eteen tuli muutamia ainakin minua häirinneitä ongelmia. Alla merkittävimmät:

 • jos eräjakoja muuttaa manuaalisesti niin erät näkyvät järjestelmässä oikeassa järjestyksessä, mutta tulostettavissa listoissa erät voivat olla ihan satunnaisessa järjestyksessä (esim. 3. erä ekana, sitten 1. erä, sitten 4. erä ja viimeisenä 2. erä). Olisi kiva jos tulostetut listat tulisivat eräjärjestyksessä

 • Jos eteenpäin hypyissä tai heitoissa on kaksi ryhmää, niin ensimmäisen ryhmän tulokset näkyivät tulostettavissa tuloksissa oikein vasta sitten kun toinenkin ryhmä oli suoritettu kokonaan. Ennen toisen ryhmän tulosten valmistumista ensimmäisen ryhmän tuloksista näkyi vain noin kahden kierroksen tulokset (en muista enää varmaksi oliko yhden vai kahden kierroksen vai miten lieneekään ollut, mutteivät kuitenkaan oikein).

 • Kohdassa jossa lajien alkamisaikoja voi muuttaa, olisi kätevää jos yksi Tallenna-napin painallus tallentaisi kaikkien lajien ajat kerralla.

-Toivottavasti moniottelut saadaan lisättyä mahdollisimman nopeasti järjestelmään. Nyt käytettiin kahta päällekkäistä järjestelmää (Tuloslista lajituloksiin ja excel yhteispisteisiin). Tähän päädyttiin Tuloslistan loistavan live-mahdollisuuden ansiosta.

 • Korkeushypyssä kun oli kaksi ryhmää niin toiseen ryhmään ei voinut kirjoittaa tuloksia ollenkaan. Ryhmäjako kyllä näkyi ja pöytäkirjan pystyi tulostamaan mutta tulospalveluosiossa ei toista ryhmää näkynyt enää ollenkaan.

Ja laitetaanpas vielä positiiviset kokemukset:

 • Kesän aikana kehitysharppauksia on tapahtunut todella paljon. Tälläisellä kehitystahdilla meillä on käytössä ensi vuonna jo loistava ohjelmisto.
 • lajipaikoilla syötettävien livetulosten syöttämisen opettaminen ja käyttöönotto on äärimmäisen helppoa. Vaikka kännykällä pystyy tulospalvelun hoitamaan. Just tälläistä tämän pitääkin olla.

#37

Vajaassa vuodessa Tuloslista on harpannut todella monta kehitysaskelta eteenpäin. Nyt vastaan ei enää tule juurikaan häiritseviä puutteita. Itse tykkään tämän käytöstä.

Yksi hyvin epämielyttävä bugi kuitenkin tuli esiin viikonlopun kisoissa. Pikamatkojen loppukilpailuihin en nimittäin pystynyt tekemään eräjakoja (enkä sitäkautta tuloksiakaan). Suurimmassa osassa loppukilpailuissa ohjelma ilmoitti “tallennus epäonnistui” tjsp. kun yritin eräjakoja tallentaa. Parissa sarjassa onnistui mutta lopuissa piti kesken kisan lennosta vaihtaa aina turvalliseen Exceliin.
Itse epäilisin että ohjelma ei jotenkin ymmärtänyt että on tulossa loppukilpailuja, vaikka ne kisatiedoissa ja siis ohjelman livetulospalvelun aikataulussa näkyivätkin. Ja olin määrittänyt ohjelmaan että loppukilpailuun pääsee aina 6 nopeinta aikaa. Parissa sarjassa loppukilpailujen eräjakojen tekeminen siis onnistui, epäilisin että nämä olivat ainoita sellaisia lajeja joiden alkamisaikaa kävin muokkaamassa alkuerien eräjakojen tekemisen jälkeen. Voi olla että muistan muokatut lajit väärinkin.


#38

anssivanska, mikä kilpailu oli kyseessä?


#39

Pm-hallit Joensuussa eilen ja toissapäivänä


#40

Kiitos. Tutkimme ja fiksaamme.


#42

Miten tuo merkintä, että loppukilpailuun pääsee 5 nopeinta aikaa, tehdään? En ole vielä onnistunut löytämään. Vai onko vaan niin yksinkertaista, että merkitään kenttää Q 5?

Lisäys: Voisiko järjestelmään lisätä ominaisuuden, että kun käyttäjä julkaiseen tämän Live-tulospalvelun se ilmestyisi suoraan linkkinä kilpailukalenterissa oleviin kilpailun tietoihin. Nythän sen saa sinne vain tekstinä, joka käyttäjien pitää kopioida ja sijoittaa selaimeensa.


#43

@ekk, tuo LIVEn aktivointi on hyvä pointti, laitetaan toteutuslistalle. Ja mitä tulee jatkoonpääsyyn, niin saitkin toista kautta tiedon, mutta mikäli loppukilpailuun pääsee viisi nopeinta aikaa, merkitään Q-sarakkeeseen 0 ja q-sarakkeeseen 5.

@anssivanska, nyt on fiksattu noita kuvailemiasi ongelmia.


#44

Kehitysehdotuksia

Vertaillessani Tuloslista-sovellusta laajasti käytössä olevaan time4results-järjestelmään, joka on toiminut tavoitteena kehitystyölle, olen havainnut useita puutteita toteutetussa toiminnallisuudessa. Listaan tähän keskeisemmät puutteet jotta ne tulisi huomioitua järjestelmän kehityksessä. Moni näistä on ainakin meille ns showstoppereita joita ilman emme aloita Tuloslistan käyttämistä.

Nämä kaikki ehdotukset/puutteet on erikseen raportoitu toteuttajille.

(1) Monikielisyyden tuki puuttuu kokonaan mikä hankaloittaa muiden kuin suomenkielisten kisojen hoitamista.

(2) Riippuvuus yleisen verkon toimivuudesta ja kuormituksesta on korkea ja siihen on luvattu paikallisella serverillä ja dedikoidussa wlanissa toimiva versio (johon kuulemma panostetaan vasta kun muu ohjelmisto on stabiili). Onko tästä mitään aika-arvioita annettavana?

(3) Järjestelmään ei voi imuroida ilmoittautumisia tiedostona. Kaikki ilmoittautumiset pitää syöttää käsin ja tämä hankaloittaa järjestelmän käyttämistä esim silloin kun yhdistellään useampia Kilpailukalenterissa olevaa kisaa yhdeksi Tuloslista-kilpailuksi (katso alempaa). Myöskään muualla kerättyjen ilmoittautumisten vienti järjestelmään ei onnistu samasta syystä.

(4) Kun kisa on luotu Kilpailukalenteriin niin siihen ei enää voi lisätä lajeja vaan SUL’in ohjeiden mukaan putää luoda uusi kisa jonka kautta uudet lajit otetaan mukaan. Tuloslista ei kuitenkaan osaa yhdistää kahta Kilpailukalenterin kisaa yhdeksi. Tämä on ainakin meille tarpeellinen ominaisuus, sillä usein käy niin, että kilpailun lajit elävät.

(5) Saako käsiohjelmalistauksen tehtyä valitsemallaan lajittelulla? Meillä ainakin järjestetään kisoja joihin painetaan käsiohjelma aikataulujärjestyksessä. Toisinaan tulostetaan käsiohjelmatiedot ilmoitustaululle ikäsarja/lajijärjestuksessä.

(6) Pitäisin hyvänä että käsiohjelmalistauksen saisi tehtyä suoraan tiedostoon ettei synny kopiointivirheitä kun osallistujaluettelo siirretään käsiohjelmaladontaa varten.

(7) Pitäisin myös hyvänä että tulosteita tehdessä voisi valita näytetäänkö seuran nimi pitkänä tai lyhyenä. Tätä ominaisuutta tarvitaan aina kun tuloste on pienempi kuin A4 ja tilaa pitää säästää.

(8) Muutamia rapirtteja puuttuu kansliatoiminnoista. Lajikohtainen tilastointi puuttuu mikä tekee aikataulujen tekemisestä hankalampaa kun joutuu käsin laskemaan lajeihin osallistuvien urheilijoiden määrän. Tämän lisääminen helpottaisi kansliatoimintaa ja aikataulujen laadintaa. Niinikään puuttuu raportti seurojen ilmoittautuneista urheilijoista.

(9) Järjestelmästä puuttuu kuuluttajan näkymästä jossa tiivistetysti näytetään käynnissä olevien lajien tuoreimmat tapahtumat ja tilanteet.

(10) Pöytäkirjojen siirto maalikameraan puuttuu. Samalla hankaloituu ulkoisten tulostaulujen käyttö kun käytännössä joutuu käsin syöttämään tiedot niihin.

(11) Tulosten haku maalikamerasta tapahtuu niin että käyttäjän on tiedettävä minkä nimisestä tiedostosta mikäkin tulos löytyy. Tässä on riski että tulokset kohdistetaan väärille lajeille. Järjestelmän tulisi olla paremmin integroitu niin että järjestelmä ei edellytä käyttäjältä tiedostonvalintaa vaan niin että järjestelmä itse osaa kohdistaa oikeat tulokset oikealle lajille.

(12) Viestijoukkueen seura määräytyy kun ensimmäinen urheilija liitetään siihen. Sen jälkeen sitä ei voi muuttaa. Olisi parempi että se on myös syötettävä tieto, sillä viesteissä juoksee usein sekajoukkueita.

(13) Viestijoukkuetta ei saa perustettua ellei ensimmäistä juoksijaa löydy lisenssirekisteristä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että joukkueita ei voi etukäteen kirjata ilman juoksijoita.

(14) Viestijoukkueiden juoksijoiden järjestelyä ei pääse tekemään (ainakaan iPadillä, jolla järjeselmää testaan) vaan vaikuttaa siltä että jäsenten syöttöjärjestys samalla muodostaa juoksujärjestyksen. Jos näin, niin se hankaloittaa ja hidastaa viestipöytäkirjojen tekemistä.

(15) DNS, DNF, DQ jne merkinnät pitää itse kirjoittaa ja jos tekee kirjoitusvirheen syöttökenttä tyhjenee ilman virheilmoitusta. Tämä olisi hyvä muuttaa niin, että syöttäjä huomaa tehneensä virheen.

(16) Joukkuekilpailu ei tunnu toimivan lainkaan. Voin määrittää mitkä lajit kuuluu mukaan ja miten laskenta tehdään, mutta ei millä tavalla pistearvot toteutetaan. Tähän olisi syytä saada parannuksia.

(17) Live-tuloksissa ei näytetä kenttälajeissa suoritussarjoja vaan ainoastaan parhaat tulokset. Samalta näytöltä puuttuu tieto siitä onko laji päättynyt vai kesken.

(18) Otteluiden kenttälajien pöytäkirjaan tulee enemmän kuin 3 suoritusta. Tämä olisi korjattava sillä lajia ei saada päätökseen ellei syötä “-”:aa suorituksille 4-6.


#45

Huomasimme seuraavia puutteita jo kesäkuun alkupuolen kisassa, mutta valitettavasti vasta nyt muistan laittaa nämä tiedoksi muillekin keskustelupalstalle. Puutteet on lähetetty Amptechille myös sähköpostitse.

 1. Urheilijan seuraa lisättäessa olisi seurahaku kiva. Se varmistaisi sen, että kysessää on ns. “oikea” seura ja sen, ettei tulisi näpyteltyä seuraa vahingossa väärin.
 2. Varmistuslistoihin tulostusmahdollisuus siten, että urheilijat pystyy järjestämään SUKUNIMEN mukaan aakkosjärjestykseen.
 3. Ilmoittautumisessakin on ensin etu- ja sitten sukunimi, joten sinnekin voisi muuttaa järjestyksen ensin suku- ja sitten etunimi.
 4. Jos urheilija on ulkomaalainen, ohjelma ei tallenna hänestä kuin nimitiedot. Esimerkiksi: lisäsimme ruotsalaisen tytön tietoihin kansalaisuudeksi SWE, mutta pöytäkirjoissa ja tuloksissa ei se näkynyt missään. Tilastopaja oli ottanut tulokset suoraan Tuloslistasta ja luullut tyttöä suomalaiseksi.
 5. Varsinkin urheilijan jälki-ilmoittautuessa olisi kiva pystyä lisäämään kisanumero jo lisättäessä henkilöä kilpailun ilmoittautumisosioon.
 6. Pitkien juoksujen pöytäkirjat pitäisi saada tulostumaan aina yksi erä yhdelle sivulle. Nyt samalla sivulla voi olla kahden eri erän juoksijat ja se on epäkäytännöllistä.
 7. Jostakin tilastosta olisi kiva saada selville, kuinka paljon urheilijoita on ilmoittautunut. Tilasto seuroittain antaa lukumäärän seurakohtaisesti, mutta ei tee yhteenvetoa. Toki nämä voi copy pastella viedä exceliin, muttei liene tarkoituksenmukaista.
 8. Jos eräjaon teon jälkeen lisätään aiemmin varmistamaton urheilija mukaan, uudessa eräjaossa on vain se viimeksi lisätty urheilija. Jostain syystä se ei tunnistanut aiemmin tehtyä eräjakoa.
 9. Syntymävuosi olisi hyvä saada mukaan tuloksiin.

#46

Yksi live-mobiilissa ärsyttävä piirre on, että selaimen Takaisin näppäin vie kaksipäiväisissä kisoissa lähes aina ekan päivän sivulle. Ärsyttävintä se on, että näin ei käy joka kerta mutta useimmiten.


#47

Viikonloppuna heräsi sellainen kysymys, saako tuloslistasta mistään tulostettua listaa, jossa osallistujien syntymävuodet näkyisivät? En sellaista onnistunut löytämään.
Meillä oli kilpailu, jossa oli ainoastaan yleisen sarjan lajit, mutta palkinnot jaettiin erikseen myös junnuissa (alle 15-v). En saanut mistään listaa, jossa olisi tuo syntymävuosi näkynyt, vaan käsipelillä etsimme 2003 ja sitä möyhemmin syntyneet, jotta saimme palkinnot jaettua oikeille henkilöille.


#48

@misu Meillä on testailtu Tuloslistaa heittokisoissa ja sellainen havainto, että ohjelmalla tuntuu olevan taipumusta kierroksen viimeisen tuloksen ”kadottamiseen”. Tätä siis ilmenee, kun useampi sarja suorittaa yhtä aikaa ja kirjuri joutuu vaihtamaan sarjasta toiseen aina kierroksen päätteeksi. Näennäisesti kierroksen viimeisen heittäjän tulos on kirjattu ja klikattu enterillä/hiirellä kentästä ulos, mutta tulos vaan häviää eikä tallennu. Samaa ilmiötä on havaittu, jos lajissa on vain yksi osanottaja ja koko tulisrivi kirjataan Tuloslistaan jälkikäteen. Kun siirtyy välillä muualle ja palaa takaisin, hetkeä aiemmin kirjattu tulosrivi on vaan ”kadonnut”.

En ole itse tätä virhettä saanut toistettua, joten en osaa arvata, mikä käyttäjän toimi nämä aiheuttaa. Mutta sitä on meillä ilmennyt usean eri käyttäjän kohdalla ja eri kisoissa. Jokin bugi siellä siis varmasti on.

Samalla kehitysehdotuksena: olisi kätevää jos myös tulospalvelun osiossa lajit näkyisivät ruudun vasemmassa reunassa samaan tapaan kuin joissain muissa osioissa. Nyt hyppiminen sarjojen välillä ylävalikon kautta on vähän kankeaa.


#49

Tuosta sarjojen välillä hyppimisestä, kannattaa avata ne käynnissä olevat lajit kukin omaan ikkunaansta/välilehteensä. Silloin on helppo hypellä lajista toiseen.

Ja tuohon ensimmäiseen, uskon ongelman ratkeavan kun malttaa odottaa, että se viimein tulos on oikeasti kirjaantunut nettiin. Sen kyllä huomaa kun hetken odottaa.


#50

Viimeisimmän kirjatun tuloksen häviäminen voisi selittyä tuolla malttamattomalla siirtymisellä, vaikka meidän tapauksessa tätä onkin tapahtunut ihmisille, jotka ovat olleet ennalta tilanteesta tietoisia ja vannoneet kautta kiven ja kannon oikeasti odottaneensa. Mutta jos koko rivi tuloksia (= 6 kierrosta) häviää kerralla, se johtuu kyllä jostain muusta.

Kokeilin nyt niin, että tein yhteen vanhaan kisaan testilajiksi keihäänheiton, johon lisäsin yhden urheiljan. Kävin naputtelemassa hänelle kaikkien 6 kierroksen tulokset ja sen jälkeen vielä muutin lajin tilaksi “tulokset valmiit”. Tämän jälkeen palasin päävalikkoon selaimen Back-näppäimellä ja tällä tavalla sain kuin sainkin kaikki tulokset häviämään. Kun menin uudestaan ko. lajiin, tulosrivi oli tyhjä. Veikkaan, että myös vikojen yksittäisten tulosten katoaminen johtuu ihan samasta syystä -> päävalikkoon on siirrytty backilla. Toki tämän voi välttää olemalla käyttämättä back-näppäintä ;), mutta kun nyt ajattelee niitä hyvin perustason it-taidoilla varustettuja “peruskirjureita”, niin aika iso virheriski kyllä on, jos ohjelma mahdollistaa tuon eikä varoita mitään. @misu - kantsii oikeasti tarkistaa tämä :slight_smile:


#51

Tuloslista jo varsin kätevä ja helppo käyttöinen, sekä luotettava kuluneen kesän aikana muutamia ominaisuuksien tarve tuli kuitenkin mieleen:

 • Numerointi aakkosittain
 • Numerojärjestys tuloste
 • Kierrosmäärien määrittäminen (tällöin tulostuisi paperilistoihin sen
  verran kierroksia kun on tarkoitus kisata)
 • Sarjojen yhdistely; eli pystyisi tekemään sarjojen yhdistelyä
  syöttöikkunaa varten, kuitenkin lukisi tulokset omiin sarjoihinsa (esim.
  lajit missä useampi sarja samaan aikaan kisaamassa samassa lajissa)
 • Uusi näkymä tulosten syöttämiseen kentällä kisan aikana
  • Vai vuorossa oleva ja seuraava urheilija näkyy suurella fontilla
  • Lisätietona PB/SB ja uuden tuloksen vertailu ko. tilastoihin
 • Kuuluttajanäkymä, jossa yhdessä näkymässä esim. kaikki käynnissä olevat lajit tms.
 • Palkintojenjakonäkymä, jossa saa täpättyä jaetun lajin vaikka eriväriseksi
 • esim. seuracupfinaalia varten pisteiden automaattinen laskemin

#52

TULOSPALVELUOHJELMA “TULOSLISTA.COM
Palautteita syyskuussa 2018.

Taustaksi
Pidän hyvänä, että järjestelmiä kehitetään vastaamaan tämän päivän teknologisia mahdollisuuksia ja käytännön kilpailujen järjestämisen muuttuneita olosuhteita ja sääntöjä. Siksi olen muutaman vuoden ajan seurannut Tuloslista.com -järjestelmän kehittämistä ja ajoittain tehnyt sillä toiminnallisuus- ja käytettävyystestejä, joiden tuloksia olen lähettänyt kehittäjille. Jatkoin tätä testaamista kesän kilpailukauden jälkeen kilpailulla, joka oli osallistujamääriltään ja kilpailulajien osalta rajallinen todetakseni mikä on järjestelmän nykytila ja arvioidakseni joko se on sellaisessa kunnossa että sitä voisi laajemmin ottaa käyttöön seuramme toiminnassa. (Taustaksi itsestäni totean, että olen ollut työelämässäni tietojärjestelmäkehittämisen parissa vuodesta 1970 alkaen ja ymmärrän hyvin sen lainalaisuudet. Yleisurheilukilpailujen järjestelyssä olen ollut mukana kohta 30 vuotta ja tunnen sekä järjestämisen problematiikan että time4results -järjestelmän ominaisuudet ja käyttämisen hyvin. Minulla on tuomarikoulutuksen kilpailunjohtajan valmius ja näyttöä SM-tasoisten kilpailujen järjestelyistä.)

Käytin järjestelmää edellämainitussa tarkoituksessa järjestämässäni pienimuotoisessa moukarikilpailussa 13/9. Kilpailun suppeus huomioiden järjestelmän käyttäminen toimi riittävän hyvin, mutta käytön yhteydessä tuli edelleen esiin seikkoja, jotka arvioni mukaan vaikeuttavat isomman kisan järjestämistä. Oheistan tästä seuraavat palautteet. Lisäksi pidän esillä aiempien tekemieni kokeilujen havaintoja korjattuina nyt nopeasti tekemälläni uusintakokeilulla (jotta mahdollisesti tehdyt korjaukset aiempiin havaintoihini tulisi huomioitua tässä).

Palautteita annan sekä toiminnallisuudesta että havaitsemistani puutteista, joita olen kirjannut sitä mukaa kuin kokeiluani olen vienyt eteenpäin. Toiminnallisuushavaintoni perustuu omaan subjektiiviseen näkemykseeni siitä “Mitä ja miten asiat tulisi hoitaa” kun en ole nähnyt järjestelmän dokumentaatiota. (Näin tätä kirjoittaessani ensimmäisen kerran, että aiheesta on tehty parin tunnin Youtube-esitys viime kesän koulutustilaisuuksia varten. Se on varmaan ihan hyvä esittely tuotteesta, mutta se ei vastaa käsitystäni dokumentaatiosta. Dokumentilla tarkoitan kirjoitettua tekstiä, jota voi selailla ja josta voi hakemiston ja tekstihakujen avulla käydä lukemassa kulloinkin esillä olevasta pulmasta taustoja ja ratkaisuja. Youtube-video ei mahdollista tätä ja on ainakin minulle riittämätön dokumentiksi.)

Yleishavainnot
Järjestelmä on selainpohjainen mikä mahdollistaa erilaisten laitteiden käyttämistä kisan aikana. Varmaankin monessa tilanteessa käyttöön tulee tabletit/älypuhelimet perinteisten läppäreiden rinnalle. Tämä on hyvä asia ja selkeä parannus nykykäytäntöön. Huomaan myös että paljon aiempia virheiltä ja puutteita on korjattu vaikka niistä ei juuri keskustelupalstalla ole kerrottu.

Teen itse kokeilua pääsääntöisesti iPad’llä. Uskon että se tai joku muu vastaava vimpain on oleva pääasiallinen väline jolla tuloksia kirjataan kentillä, sillä sähkönsaannin tarve Eläintarhan moukaripaikalla poistuu käytännössä ja verkkoyhteyden ollessa avoin mobiiliyhteys rakentaminen helpottuu merkittävästi. Sateen sattuessa on myös helpompi suojata tablettia kuin läppäriä.

Selainpohjaisuus tekee kuitenkin luonteensa vuoksi syöttämisestä hieman totuttua kömpelömpää. Käyttämiseen ja käytettävyyteen tulee siksi kiinnittää paljon huomiota ja muutamassa kohdassa havaitsin sen rajoitukset perinteiseen käännettyyn sovellukseen verrattuna.

Myös käytön yhteydessä koetut vastausajat ovat tärkeät. Ensituntumani tässä suhteessa on huono - yksittäisen tiedon syöttämiseen tai selaamiseen kuluu luvattoman paljon aikaa. Koekisassa jouduin usein vaihtamaan ikäsarjaa heittojen välissä (yksi laji, 6 ikäluokkaa ja 10 osallistujaa) ja sain juuri ja juuri seuraavan ikäluokan kisaajan esille ennenkuin itse heitto tapahtui (minulla oli esillä kaikki ikäluokat omina selaimen välilehtinä, yhteytenä oli 4G). On ollut tapauksia joissa syötön vaste on kokonaan jäänyt saamatta/näkemättä mikä tekee käyttämisestä hankalaa - menikö syöttämäni tieto kantaa vai ei. Uskon kuitenkin että tähänkin kiinnitetään huomiota kunhan päätoiminnallisuus ensin saadaa hiottua käytännössä varmemmin toimivaksi kokonaisuudeksi.

Liitäntä Kilpailukalenteriin on toteutettu niin, että joko ladataan tiedot suoraan Tuloslista-tietokantaan tai sitten käytetään totuttua erätiedostomekaniikkaa. Kaikkiin niihin kilpailuihin joihin osallistuu lisenssittömiä kilpailijoita pitää osallistujatiedot syöttää käsin, mikä myös nyttemmin toimii tuloslistassa. Aiemmin tehdyt omat verkkolomakepohjaiset ilmoittautumislaajennukset (meillä lähinnä Sporttisaitilla toteutetut ja sieltä excel-voimistelun avulla konvertoidut) toimivat edelleenkin erätiedostoliitännän kautta. Kilpailun ulkopuolisten tarkistuslista on toteutettu kilpailukalenterin ominaisuutena. Samoin on tilanne ilmoituksen jättäjien yhteystietojen kanssa. Tässä kokeilussa käytin Kilpailukalenterin erätiedostoa ja ilmoittautumisten käsinsyöttöä.

Harjoittelin samalla tilastotietojen ylläpitämistä. Tämän kisan osalta se ei ollut mitenkään tärkeätä, mutta jos kisassa olisi ollut pikamatkoja, joita ranking-periaatteella oltaisiin käsitelty erien järjestelyssä, niin tilastotietoja tarvitaan, ja siksi kokeilin miten niiden ylläpitäminen suoraan tietokantaan toimisi etukäteen tehtynä. (Useinhan on niin, että urheilijat eivät muista liittää SB/PB-tietoja mukaan Kilpailukalenteri-ilmoittautumiseensa ja nämä joudutaan aina kaivamaan esiin ennen kisaa, jotta ranking ja seeding saadaan toimimaan. Nämä tehdään yleensä sitämukaa kuin ilmoittautumisia nähdään KK:ssa.) Tätä tehdessäni syötin käsin urheilijat, joilta tilastotiedot puuttuivat Kilpailukalenterissa, kantaan ja päivitin niille tilastotiedot siihen. Kun sitten latasin erätiedoston niin tekemäni työ mitätöityi. Tätä kohtaa toivoisin muutettavaksi sellaiseksi, että jos kilpailija löytyy aiemmin tietokannasta ja löytyy SB/PB -tietoja niin niitä ei päivitettäisi erätiedoston tiedoilla (jotka yleensä ovat tyhjiä). Näin järjestelytyö nopeutuisi ja voisimme siirtää viimeistä ilmoittautumisajankohtaa lähemmäksi kilpailuhetkeä.

Mitään kelpo dokumantaatiota ei ole nopeasti saatavilla. Näinkin laaja ohjelmisto edellyttää että siihen voi tutustua lukemalla ja sormen mennessä suuhun tietoa ja ohjeita on haettavissa hyvän sisällysluettelon ja tekstihakujen avulla nopeasti. Ilman käyttöohjeita järjestelmää ei voi viedä laajempaan seurakohtaiseen käyttöön sillä tuolloin olisimme joukkona pelkän arvailun varassa. Pelkkä tekninen käyttöopas auttaa syöttämisessä mutta peräänkuulutan myös kilpailunjärjestäjän käsikirjaa, josta kaikki järjestämiseen liittyvät prosessit on kuvattuina teemalla “Jos et itse tiedä niin näillä ohjeilla et voi epäonnistua”. Tällaisen olen itse kirjoittanut seuralleni time4results -ympäristöä varten ja varmaan päivitän siihen tuloslista.com -painotukset kunhan se ensin mielestäni on sellaisessa kunnossa, että sitä voi käyttää isommassa kilpailussa.

Toiminnallisuudesta

 1. En näe missään kilpailutietokannan varmistusta/palautusta. Tämä on tarpeen kisan valmisteluvaiheessa kun jotain asiaa tahtoo kokeilla ja sitten palauttaa tilanteen kokeilua edeltävään tilaan.

 2. Maalikameraliitännästä on tiedossa että sieltä voi saada tulokset tiedoston kautta, mutta käyttäjän vastuulla on kohdistaa ko tulokset oikeaan lajiin ja erään. Tuulilukemamittarista ei juuri ole mitään mainintoja, tulevatko ne tiedoston mukana vai pitääkö ne syöttää käsin. Maalikameran osalta kaksisuuntainen yhteys taitaa edelleen puuttua. Samoin infotaululiitännän suhteen ei ole tiedossa miten sinne välitetään tietoa tietokannasta ilman välivaiheita.

 3. En löydä perusraportointia (muuta kuin ruudulle tulostettua) jolla esim tuotetaan käsiohjelmaa varten lajien ilmoittautuneet, ajoitusta palvelevaa lajien osallistujamäärät raporttia loppusummineen enkä talousseurannassa käytettävää ilmoittautuneet seuroittain raporttia näe loppusummia. Nämä puutteet hankaloittavat ja hidastavat kilpailun valmistelua ja aikataulujen tekemistä.

Selvyyden vuoksi: Se että saan ruudulle listattua tietokannasta sisältöä raporttimuodossa ei ole riittävää. Tarvitsemme ominaisuuden jolla ko raportti ohjataan valintani mukaisesti joko tekstitiedostoksi tai pdf-tulosteeksi ilman että vahingossa jättäisin osan ruudun tiedoista kopioimatta.

 1. Jälki-ilmoittautumisten hallintaan kaipaan apua raportin muodossa. Tahtoisin helpolla nähdä ketkä urheilijat on ilmoittautumisajan umpeuduttua lisätty mukaan kisaan. Tällä on selvä rahallinen merkitys, sillä jälki-ilmoittautumiset maksavat aina enemmän urheilijalle ja kilpailukansliassa pitää tarkastaa, että kaikki maksut on asianmukaisesti hoidettuina.

 2. Toteutettu ohjelmisto on kilpailukohtaisesti suojattu salasanalla. Se joka tuntee salasanan pääsee muuttamaan mitä tahansa tietoa kilpailussa. Näkisin että kaikkia tietoja ei pidä avata kaikkien muutettavaksi. Siksi ehdotan että järjestelmään tulisi lisätä kaksitasoinen käyttöoikeus jonka avulla seuraavia toiminnallisuuksia voisi rajata oman erillisen salasanan tai käyttöoikeuden taakse: Kilpailun määrittely, lajijen määrittely, imoittautumiset, jälki-ilmoittautumiset ja valmisteluun liittyvät tulosteet. Kilpailun ollessa käynnissä järjestelmää käyttävät vähemmän koulutetut henkilöt ja he voivat vahingossa tehdä muutoksia, jotka voivat olla kokonaisuudelle kohtalokkaita kun kaikki toiminnot on kaikkien näkyvissä ja käytettävissä.

 3. Jos kentän ulkoinen vapaa verkkoyhteys ei ole luotettava niin järjestelmää ei voi käyttää. Näin on tilanne esim usealla pääkaupunkiseudun urheilukentällä. Tällöin joudutaan kilpailukohtaisesti joko luomaan yhteydet julkiseen verkkoon kaikille läppäreille tai käyttämään henkilökohtaisia tietoliikenneyhteyksiä, kuten 4G. Ilman avointa verkkoyhteyttä ei kilpailun tulospalvelua pysty hoitamaan ja se jää tällöin tehtäväksi jälkikäteen tulospalveluvastaavan toimesta kotiverkostaan. Tämän voisi ohittaa mikäli palvelin (tietokanta ja sovellus) olisi ladattuna suljettun wlan-verkon omalle palvelimelleen johon on pääsy ainoastaan tulospalveluun osallistuvilla henkilöillä ja liitäntäjärjestelmillä.

 4. Kun käytössä on tabletteja tai puhelimia niin tulosteiden ohjaus kirjoittimille vaatii erityistoimenpiteitä. Tästä tarvitaan ohjeita. Yleinen käytäntö on meillä ollut se, että kenttälajin syöttäjä tulostaa lajin päätyttyä tulokset keskitetylle WLANissa olevalle tulostimelle. Näkemässäni toteutuksessa on ilmeisesti ajateltu että tulosteet hoitaa keskitetty piste, johon tulostin on kytketty kaapelilla tai langattomalla verkolla.

 5. Huomaan myös että järjestelmä on täysin suomenkielinen. Myös ruotsinkielistä ja englanninkielistä järjestelmää tarvitaan mutta siitä ei ole viitteitä sivustolla. Tämän sain vahvistettua koekilpailun valmistelun yhteydessä.

Havaittuja puutteita ja hankaluuksia järjestelmän käytössä

 1. Ajoittain syöttäminen menee näennäisesti jumiin ilman että saa virheilmoituksia. Olen havainnut että esim. vasteaika kisan löytämiselle on pitkähkö ja hätäisimmät jättävät leikin kesken.

 2. Kun kirjautuu kilpailuun tulee luettelo kilpailuista laskevassa aikajärjestyksessä. Tuotanto-tilanteessa kisoja on varmaan kymmeniä ellei satoja kisaamatta, joten oikean löytäminen voi olla hankalaa. Jos on ollut fiksu ja laittanut seuran nimen näkyviin niin sitä voi käyttää hakutekijänä, mutta ehkä kalenterinäkymä voisi olla paikallaan auttamaan löytämään kilpailunsa. Toinen ja ehkä fiksumpi tapa voisi olla, että kilpailut piilotettaisiin seuratunnistusten taakse, jolloin ei tarvitse selailla kaikkien seurojen kisoja vaan voisi keskittyä olennaiseen. Itse asiassa miksi ylipäätään näytetään toisten seurojen kisoja listalla, eihän niihin kenelläkään asiattomalla ole pääsyä!

 3. Kun käsittelee lajeja niin lajien ylläpitosivulla pitää aina erikseen tallentaa tehdyt muutokset lajikohtaisesti. Minulta tämä jäi monta kertaa tekemättä ja toivoisin, että tallennus tapahtuisi automaattisesti aina kun jotain kenttää on muutettu.

 4. En pääse selailemaan ilmoittautuneiden tietoja tarkastaakseni niitä listanomaisesti vaan minun pitää tehdä tämä urheilija kerrallaan syöttämällä urheilijan nimitietoja, mikä käytännössä hidastaa työtä paljon. Fiksumpaa olisi, että voisi selailla kilpailuun jo ilmoitettujen urheilijoiden tietoja esim nuolinäppäimillä ja pitää lisenssikannasta hakua erillisenä toimenpiteenä.

 5. En pääse poistamaan virheellisesti syöttämääni urheilijaa. Olen oppinut että mahdollisesti väärin syötetyn urheilijan saa poistettua poistamalla hänen ilmoittautumiset lajeihin, mutta ensin ko virhesyöttö pitää paikallistaa ja jos virhe on ollut nimessä, niin se voi olla hankalaa. Katso edellistä kohtaa jolla myös tämä ongelma poistuisi.

 6. Jälki-ilmoittautumisten hoitaminen kilpailutilanteessa näyttää puuttuvan toimintona. Nyt kilpailija saadaan mukaan - jos hän ilmestyy paikalle vasta kisan alkaessa ja pöytäkirjat on jo tehty – pitkän kaavan mukaan, eli ilmoittautuminen  eräjako auki (jolloin riski että radat sekoavat)  erän ja radan syöttö  erän tallennus  maalikamerapäivitys  erä voi lähteä liikkeelle. Tämä on varsin yleinen tilanne etenkin nuorten kisoissa joissa varmistussäännöistä joustetaan urheilijan ehdoilla. Kaipaan time4results -maista ratkaisua kilpailijan lisäämiseksi suoraan silmien edessä olevaan erään (F2) ilman hyppelyä valikoissa.

 7. Kokeillessani kenttälajia havaitsin että tuloksen syöttäminen voidaan tehdä joko kierroksittain tai sarjassa. Syötettäessä pitää olla tarkkana että jokaisen tuloksen yhteydessä painetaan enter (tai rivinvaihto). Ohjelma ei kuitenkaan kirjannut näkyviin omaan sarakkeeseensa henkilön parasta tulosta vaan se pitää katsoa syötettyjen perusteella. Suoritusten määrää ei myöskään voinut rajoittaa vaan kaikille tuli 6 suoritusmahdollisuutta vaikka on kilpailuja joissa on vain 4 suoritusta. Myös kolmelta viimeiseltä kierrokselta pudonneille voi vahingossa syöttää tuloksia. Järjestelmä ei myöskään itse huomaa että laji on päättynyt. Itse pitää lajin kohdalle muokata sen tila valmistuneeksi.

 8. Syöttäessäni käsiaikoja juoksun tuloksiin järjestelmä laittaa niihin aina nollan perään ikäänkuin ne olisivat sähköaikoja. Yritin syöttää ”10,4” ja ”10,4 ” mutta tulos oli aina ”10,40” ilman lainausmerkkejä. Painoin toki myös sitä Käsiajat -nappia mutta se ei mitenkään vaikuttanut tähän vaikka kuinka yritinkin asettaa kaikkia käsiajoiksi.


#53

Onkohan tuosta ilmoittautuneiden tuontitiedostosta jossain esimerkkiä tai kuvausta?

Ei nyt satu olemaan yhtään kilpailukalenterin tuottamaa tiedostoa itselläni käsillä ja yritän selvittää miten tätä tuloslista.com:ia käyttämällä saisi helpotettua meidän viikkokisojen tulospalvelua ja toisaalta opeteltaisiin samalla käyttämään tätä suurempia kisoja varten.


#54

Tuo nyt ei ole vaikeaa. Kilpailukalenterin hallintasivuilla on suoraan painike kisan avaamiseksi tuloslistaan.